Clavicula - Peder Istad

Clavicula Clavicula Clavicula Clavicula

Titel Clavicula
Material Granitt och stål
Konstnär/er Peder Istad

KommunMölndal
AdressHus R, Mölndal sjukhus, Mölndal
PlatsHus R, Mölndal sjukhus, Mölndal
Invigningsdatum2017-09-15?Min inspiration till Clavicula är framförallt de fascinerande delar av det mänskliga skelettet som också har en vacker form. Under skissarbetet har jag valt ut delar av skelettet, bearbetat och förstärkt dess skulpturala former. En del av skelettet, nyckelbenet (Clavicula lat.) är det enda horisontellt placerade avlånga benet i människans kropp. Detta är en konstnärlig metod som jag ofta använder; att alltid noggrannt och aktivt förhålla mig till platsen och kontexten i den konstnärliga process som leder fram till det slutgiltiga verket.
Här utgör den omedelbara kontexten Hus R som är en viktig knutpunkt för forskare och studenter inom det ortopediska området. Ortopedens arbete med kirurgiskt stål som ersättning och förstärkning av skelettet liknar väldigt mycket ett konstnärligt arbete och har här gett mig inspirationen till att kombinera sten med stål. Med skulpturen Clavicula skapas en dialog mellan verksamheten i Hus R och konsten?.

Del I av skulpturen placeras mellan uterummet och parken i en halvcirkel. Placeringen och formerna skapar en känsla av avgränsning. Här använder jag min fascination för skulpturala material och former som kan bidra till att aktivera brukaren genom att de både kan sitta, ligga och känna på skulpturerna.

Del II av skulpturen delar formen med del I men är vertikal och uppåtsträvande och sätter fokus på det som ortopedisk kirurgi handlar om, att reparera bendelar och ersätta utslitet ben med stål eller titan.