Fika med Aliens - Olav Lunde

Titel Fika med Aliens
Material Stål
Dimensioner 3 x 8 meter
Konstnär/er Olav Lunde

KommunVadstena
AdressSkänningevägen, 592 42 Vadstena
PlatsVadstena skulpturpark
Invigningsdatum2019-06-06

Länkhttps://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Motala/Har-finns-vi/vadstena/artcamp/

Fika med Aliens - Permanent konstnärlig utsmyckning för Vadstena skulpturpark, 2019

För skulpturen "Fika med Aliens” har jag tagit min inspiration i en av de finaste mänskliga egenskaper vi har: Förmågan att känna samhörighet och empati - även till något som egentligen mest bara liknar en varelse som oss själva.
Fika med Aliens är tänkt som en plats att samlas vid. En plats där man kan få pröva känslan av att umgås med sådana man inte tror sig ha något gemensamt med.
....I det här fallet en grupp maskinella aliens.

Mötet sker i den ursvenska och vitt uppskattade företeelsen att sätta sig ned tillsammans och fika. ’En version av att bryta bröd tillsammans om man så vill. Som en symbol för acceptans.

Skulpturen är byggd med plats för rullstol och är genomgående tålig för såväl vädrets makter som att man rör vid alla dess komponenter och upplever den på det sättet.
Genom olika vevar och spakar kan man dessutom förändra skulpturens yttre uttryck samt få en av skulpturens tre Aliens att röra sitt huvud. En nickande, asymmetrisk rörelse, som ger känslan av att man befinner sig i ett samtal.

Skulpturen, placerad på en stensättning av sandsten, är främst byggd av återvunna delar av jordbruksmaskiner. Skulpturens mått i dess centrala avsnitt är cirka 3 meter i bredd och 3 meter i höjd. Totalt, med alla dess delar, tar skulpturen cirka 28 kvm i anspråk.

Beställare för skulpturen har varit Folkuniversitetet som huvudman för projektet med finansering från Leader Folkungaland